5 Mayıs 2012 Cumartesi

Hıdrellez

Yarın Hıdrellez. Bu gece dilek dileme akşamı. Haydi dileklerinizi bir kağıda çizip ya bir gül ağacının dibine gömün ya da akar suya atın.
Hıdrellez, bahara dair bir çok kutlama gibi kökleri paganizme dayanan bir bahar bayramıdır. Bahar bayramlarının tümünde temel amaç insanların ölümden sonra doğuşa duydukları inancın, yeniden dirilme ve canlanma umudunun kutlanmasıdır. Aynı zamanda bolluk ve bereket mevsiminin başlangıcını selamlamak demektir bahar bayramları. Bolluk ve bereket olgularıyla ilişkili olarak bahar bayramlarının temel özelliklerinden birini her zaman yemekler, yiyecekler ve şölen teması oluşturur. Özellikle çingene topluluklarının muhteşem şenliklerle kutladıkları hıdrellez dinler üstü ve kültürlerarası bir bayramdır. Gerçi bu sene Ahırkapı yerine Parkorman da kutlanacakmış. Biletler ise Biletix teymiş. Neyin biletiyse. Kentsel dönüşüm ayağıyla,çingeneleri, mahallelerinden, yerlerinden, yurtlarından ettiler. Kentsel dönüşümden gelenekler de nasibini alıyor. Hıdrellezi paralı yapıp ruhlarını paraya satıyorlar.
Siz boş verin bunları. Bu gece yarısı dileklerinizi dileyin, yarın ateşinizin üzerinden atlayın ve dallardan yeşil koparmayın.

Hıdrellez'iniz kutlu olsun.