28 Mart 2012 Çarşamba

Deneylere doğru

Bir MFÖ şarkısı, pek kimse bilmez. Ben yazayım, bilenler hatırlasın, bilmeyenler öğrensin.Yazıyı okurken dinlemek isterseniz: MFÖ-Deneylere doğru


Yayınlayan arkadaş "hiçbir yerde yok" demiş, gerçekten de yok. Bunu da bulmasaydım kendi arşivimden yayınlayacaktım.1992 yılında çıkarttıkları "Agannaga rüşvet" albümlerinin bir kıyısında kalmış, değişik bir şarkıdır. Zaten o albümde bir bu şarkı bir de "Yaz tatili" şarkısını severim. Onu da sonra yazarım.
Şarkıda geçen sunta hikayesini gençler bilmezler. Yine gençlerin bilmediği eski başbakan ve cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeğeni Yahya Demirel, Türkiye'yi hayali ihracatla tanıştıran ilk kişidir. Hattâ, Hayali ihracat lafının isim babasıdır.1974 yılında Yahya Demirel,yurt dışına demonte ceviz kaplama, 1. sınıf yatak ve yemek odası yerine sunta ihraç etti. Yahya Demirel ortağı Atilla Özçelik ile 1974'te yapılan bu ihracattan 25 milyon vergi iadesi aldı. Suntaların mobilya gibi ihraç edilmesi olayını iki gazeteci ortaya çıkardı: Uğur Mumcu ve Altan Öymen. Yazdıkları yazılarla tüm olayları kamuoyundan haberdar ettiler. Ancak canım Türkiye'm de her şey unutulur ve her şeyin üzeri kapanır.Hayali ihracat davası 10 Şubat 1987'de zaman aşımına uğradı. Hayali mobilya davası 1989'da aynı kaderi paylaştı. Uğur Mumcu'nun katledilmesinin bir davası bile yok ki zaman aşımına uğrasın.
Kısacası, Fuat ve Özkan'ın,şarkıyı söyledikten sonra başımıza iş gelir korkusu ile tırstıkları bu şarkı size bir şeyler söylüyor mu ona bakmak lâzım.

Deneylere Doğru
Topluca bu toplumda bir topluluk
Deneylere doğru
Dilsizler ordusu
Kaval sesleri, sürüler misali
Bir koyunluk

Doğu batı arası köprüymüşüz de
Sentezmişiz bir düşte satılık

Biz ne suntalar ne cuntalar
Flamingo yolları
Science fiction showları
Ve daha neler neler gördük
Yedi kat derinde yasaklar
Kelimeler bitti tükendi
Muska misali bir gizlilik
Ve daha neler neler

Topluca bu toplumda bir topluluk
Deneylere doğru

Hiç yorum yok: