22 Mart 2011 Salı

Nevruz'unuz kutlu olsun.

Dün bir İran'lı dostumun evindeydik. Geleneksel Nevruz kutlaması yapıldı ve yemeğimizi yedik.Eskiden bizler de nevruzu kutlardık ancak son zamanlarda bu bayramı,terör örgütü pkk nın aposever yandaşlarınca sahiplenmesi ve her bayramda olay çıkartmaları sonucu kutlayamaz olduk.Çünkü bu sahiplenme sonucu nevruz kutlamaya çalışan herkes standart terörist muamelesi görebilir.Neyse konumuz bu değil.


Arkadaşım her sene odasının bir köşesinde ki aynanın önüne bir sürü şey dizer nevruza hazırlık yapar.Bir sofra gibi düzenlerler ve ismi Heft sin sofrasıdır .Heft Sin sofrasında 7 tane "S" harfiyle başlayan(farsça) yiyecek olmalıdır. Bunlar 1-Sib (elma) 2-Sabzeh (herhangi bir yesillik, sebze) 3-Senjed (iğde)
4-Samanoo(buğday tohumu ve buğday unundan yapılan bir tatlı) 5-Sir (Sarımsak)6-Somaq(Sumak)7-Serkeh (Sirke)Bunların yanında masaya genel olarak sekkeh (sikke:gumus para), sonbol (sümbül), mum, ayna, kuruyemiş, meyve, Kur-an, balık(fanusla), nane şurubu, boyalı yumurta, gül suyu ve su içinde 1 portakal konulur.Semaver'in etrafına dizilirler.Bazıları bu konuda eski zamanlarda Heft sin’in Heft Şin olduğunu yani ş harfiyle başlayan şeylerin koyulduğunu bunların arasında şarap da bulunduğunu ama İslam sonrası dönemde şarabın haram olması nedeniyle Heft Şin’in Heft Sin’e dönüştüğünü savunurlar.Herşey gelecek sene için bolluk ve bereket olması üzerine yapılırmış.
Güzel bir akşamdı.İran usülü safranlı balığımızı ve pilavımızı yedik.Dileklerimizin gerçekleşmesi temennisiyle seneye de aynı sağlıkta ve huzurla buluşmak üzere ayrıldık.
Bütün dünyada çeşitli adlarlarla baharın gelişi kutlanıyor.Her ne ad veriyorsanız veya ne gibi ritüeller yapıyorsanız o şekilde baharınız kutlu olsun.

2 yorum:

Aydan Atlayan Kedi dedi ki...

Herşey kirleniyor ve herşey insanların birbirine kıymasının kurbanı oluyor. Ne hoş bir kutlama yapmışsınız. İnsanın hayatı korkunç birşey çeviriyor olmasını aklım almıyor. Galiba huzur ve mutluluk sıkıcı geliyor insanlara. Savaş kavga ve daha pek çok korkunç şey ise hareket katıyor hayatlarına. Biz insanlar gerçek birer aptalız.

Bestami Bey dedi ki...

Düşündükçe öfkelenirsiniz, öfke ise hayat kısaltır. Elden birşey gelmiyorsa öfkelenmek sadece bünyeye zarar.İnsanlık tarihini okuyorum ve artık bu saçmalığa hiç şaşırmıyorum.